Zenei jellegű tartalmak és érdekességek a 90-es évekből szubjektíven

90s Music Just 4 Fun

90s Music Just 4 Fun

No Mercy - az összemásolt világhírnév (?)

Ki ne ismerné a 'Where do you go?' című slágerüket? De valójában az övék volt?

2021. november 11. - krisnwesson

Írhattam volna a címben az összelopott világhírnevet is, de senkinek a lelki világába nem szeretnék belegázolni, illetve alaptalanul sem vádolnék meg senkit azzal, hogy itt ez meg az történt...
A -mondjuk úgy- hasonlóság pedig a No Mercy esetében egészen egyértelmű. A floridai srácok a '90-es évek közepén ültek fel az éppen felfutó latin zenei hullámra, hogy aztán (mondom én) különösebb saját ötlet nélkül eladják magukat, ezzel befutva igen szép karriert és szerezve máig tartó ismertséget és bérelt helyet tetszőleges retro party-k lejátszási listáján.
Adott ugyanis két zeneszám, amivel ezt az együttest azonosítani szokás, azonban a kép nem ennyire tiszta, ha mellé tesszük ezeknek a daloknak a más előadők által eljátszott verzióját is, amelyek rendre előbb jelentek meg, bár időben nagyon közel, mint a No Mercy változatok.

Az ominózus példák pedig a következők:

A legegyértelműbb talán, a mindenki által (is) ismert 'Where do you go?' című, giga-mega slágerük volt, számos filmben felbukkanó dallam volt ez, amit meghallva elfogja az embert a latin nosztalgia érzés és már rohanna is flamencozni a legközelebbi parkba. De! Ezt a slágert, ugyenezzel a névvel, dallammal és szöveggel már behúzta eddigre a német-amerikai eurodance duó, a La Bouche, akiknek bár nem ez volt a legnagyobb dobásuk, az 1995-ben megjelent "Sweet dreams" című albumukon bizony már ott figyelt ez a szám is. Ezzel szemben No Mercy-ék pont egy évvel később járatták csúcsra, ugyanezt a dalt.
Először tényleg csak szemléltetésképpen a 'La Bouche' változat:

 

valamint a No mercy féle:

Nagyon érdekes a hansolóság. (Nem!)

A másik ikonikus No Mercy sláger (vagy nem?) pedig a 'Missing' című nóta volt. Itt elsőre talán nem annyira egyértelmű a lop...akarom mondani...a másolás ténye, mert az egyébként, a fenti példához hasolóan ugyanilyen dallammal és szöveggel megáldott 'Everything but the girl' sláger ugyanabban az évben jött ki, mint a latin változat és a zenetévék is ugyanakkor tartották mindkét slágert repertoáron.
Az "ugyanabban az évben jött ki" dolgot kicsit pontosítva azonban megállapítható, hogy az 'Everything but the girl' slágere már az 1994-ben megjelent 'Missing (The Live EP)' című lemezen ott volt, a latin cover pedig '95-ös.
OK, azt mondjuk adom, hogy a latin verzió elismerten a fenti szám 'cover' változata, de azt azért halkan megjegyzem, hogy 1995-ben ezt azért nem reklámozták annyira a srácok, amikor küzdöttek a slágerlista helyezésekért az egyébként az angol csapat slágerét is végül nemzetközi sikerre vivő Tod Terry remix változattal.

Everything but the girl - Missing (Tod Terry remix):

és a No Mercy változat:

Ez esetben is csettintésre méltó a hasonlóság (egyezőség). Még a hangszerelés is hasonló, mint a fenti remix változat, csak hogy tényleg összezavarják a népet. :)

Az egyszeri hallgató, csak azt látta, hogy két teljesen ugyanolyan slágert próbálnak letuszkolni a torkán, kicsit olyan feelinggel, mintha pl. kettő előadó találta volna ki ugyanakkor, hogy márpedig neki lesz egy 'Coco jamboo' című száma, mert mondjuk igaz, hogy eredetileg Mr. Presidenték nyomták, de meghallotta volna, megint csak pl. DJ Bobo, aki azt mondja, hogy "gyerekek, ez mennyire király, nekem is lesz egy ugyanilyen számom...most!" wtf?

A fent leírtakat természetesen szubjektív jelleggel írtam ide, az igazságtartalma nem feltétlenül fedi a teljes valóságot, mindenesetre kifejezetten érdekes, hogy ha mondjuk a sztori így igaz, ahogy leírtam (részben vagy akár egészben) akkor bizony valójában létezik az a bizonyos amerikai álom, ami jelen esetben azt eredményezte, hogy saját sláger nélkül is lehetsz befutott, nemzetközileg ismert előadóművész, csak menjen remekül a latin macsóság, ha éppen arra van igény. Kajálni fogják az emberek...

A bejegyzés trackback címe:

https://90smusic.blog.hu/api/trackback/id/tr3516726274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása