Zenei jellegű tartalmak és érdekességek a 90-es évekből szubjektíven

90s Music Just 4 Fun

90s Music Just 4 Fun

Paul Elstak

The Godfather of Hardcore

2021. október 14. - krisnwesson

Mindenki ismeri, aki a '90-es évek közepén klubokba járt, hiszen a stílus amit képvisel(t), akkor volt igazán populáris. Rengeteget lehetne írni róla, mert tényleg legendás, amit a szakmában elért. Ami a 90-es éveket illeti, igyekeztem az alábbiakban összegyűjteni. :)

Paul Roger Elstak 1966-ban született a hollandiai Den Haag-ban (Hága)
Elstak zenész családban nőtt fel. Apja a The Rhythm Stars zenekar ritmusgitárosa volt, és a jól ismert jazz-zenész.
A tinédzserkorában paradicsom szedéssel és a McDonald's -nál dolgozva keresett pénzt, amiből aztán vásárolta azokat a lemezeket, amelyekkel sokat gyakorolt ​​a lemezjátszók mögött. Művelődési házakban és klubházakban kezdett fellépni, és 1987-ben lemezlovasnak vették fel a rotterdami Bluetiek-In diszkóban. Sokat tanult tapasztalt kollégájától Peter Slaghuis -tól, aki úttörő szerepet játszott a house zenében.

1991 -ben Elstak és Rob Fabrie (Waxweazle / Headbanger) a Holy Noise nevű csapattal egy Top10-es slágert tudtak letenni az asztalra. A 'James Brown is still alive' című dal, reakcióként készült az L.A.Style 'James Brown is Dead' című dalára. Szakterülete a kemény ütemekkel felvértezett hardcore house stílus, ami akkoriban feltörekvő irányzatnak számított. 1992 -ben, megalapította az első holland hardcore kiadót, a Rotterdam Records -ot. A kiadó által kiadott 'Poing!' című dal, amit egyébként a Rotterdam Termination Source jegyez második helyezett lett a holland Top 40 -ben. A 'Poing!' megalkotója, Maurice Steenbergen később az Elstak happy hardcore stílusú zenéinek videoklipjeiért felelős kreatív igazgató lett. A hardcore partik számának növekedése és a műfaj növekvő népszerűsége miatt Elstak többek között DJ Rob, DJ Ruffneck és DJ Dano mellett a hardcore szcéna egyik legismertebb lemezlovasa lett (és maradt azóta is), otthon és külföldön egyaránt.

Miután 1994 végétől megjelent a már fent említett új, happy hardcore stílus. A Happy Hardcore gyors zene, vidám dallamokkal és énekkel, ami egyben rádióbarát is volt és könnyen befogadható a nagyközönség számára. Elstak számos slágert szerzett ebben a műfajban. 1995 márciusában Koen Groeneveld, Addy van der Zwan és Jan Voermans (a trió együttes nevén Klubbheads) közreműködésével kiadta a 'Life Is Like A Dance' kislemezt, ami szintén TOP10-es helyezést ért el a listákon.
A 'Life Is Like A Dance' utódja a 'Luv U More', az angol Sunscreem együttes 'Love U More' című dalának feldolgozása. A dal elérte a 2. helyet a holland Top 40 -ben.

A TMF zenei csatorna 1995. június 1.-i megalakulásával a videoklipek sokkal gyakrabban megjelentek a televízióban és az általa verbuvált csapattal (Elstak, kiegészülve MC Irvin Hardcore MC-vel, valamint Saskia de Geus énekesnő/modell-el aki később Shaydie néven vélt a csapat énekesévé) gyakran lépett fel holland diszkókban. 1995 szeptemberében megjelent a harmadik kislemez, a 'Rainbow in the Sky', amely a slágerlisták harmadik helyét érte el, ezt követte a 'Don't Leave Me Alone' című dal.


1996 áprilisában a "The Promised Land" kislemez elérte a holland Top 40 3. helyét. A kísérő videoklip nyolc percig tart és ez volt a legdrágább produkció, amit valaha készített egy holland művész. (zene kb. 3:40-től van az alábbi videóban)

A költségeket részben a szponzor Pepsi finanszírozta. Egy évvel később a 'May The Forze Be With You' című válogatáslemez követte az összes nagy happy hardcore slágerét tartalmazta, valamint néhány dalt, amely addig még nem jelent meg kislemezként, mint például a 'Musica Rave' és a '4 Steps in Hardcore'.

A történet a 21. században a mai napig folytatódik, így ha valaki érdeklődik Elstak mostani munkái iránt is az keresse fel az alapvetően holland zenéket bemutató blogot is: napidutch.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://90smusic.blog.hu/api/trackback/id/tr116719810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása